Friday, 18 October 2013

Musibah

Teks : Jazilah mohd saad 

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah bertemu lagi kita dengan penghulu segala hari iaitu hari jumaat yang penuh barakah. 

Di awal pagi ketika masing-masing sibuk untuk keluar bekerja, maid memaklumkan bahawa motosikal yang diletakkan di dalam pagar rumah telah hilang. Biasanya bila hilang sesuatu sayalah orang yang paling kelam kabut. Tapi entah kenapa hari ini tidak begitu. Mungkin pengalaman lalu mengajar diri ini untuk lebih "cool" dalam banyak perkara.
Mungkin ada hikmah di sebalik kehilangan ini. Mungkin Allah ingin mengganti dengan yang lebih baik. Musibah boleh menjadi rahmat jika kita bijak mengurusnya. Fikiran dan tindakan yang positif adalah kunci yang mampu mengubah musibah menjadi rahmat. Semkga Allah mengurniakan hidayat kepada hamba Nya.
Catatan harian jumaat 18 oktober 2013

Wednesday, 16 October 2013

Ruangan Ilmu

Teks: Jazilah Mohd Saad

Bismillahirrahmanirrahim dan salam ceria.

Alhamdulillah Allah masih memberikan kita nikmat kehidupan buat sekian kalinya. Mudah-mudahan hari ini diisi dengan pekerjaan yang manfaat. Suasana di pejabat makin meriah, ramai yang mengambil cuti sempena aidil adha telah kembali bekerja. jalan raya semakin sibuk namun alhamdulillah masih dapat datang tepat pada waktunya.
Setelah kembali bekerja, saya cukup bersyukur ditempatkan di ruangan ilmu yang bakal membuatkan hari-hari saya terisi dengan pelbagai ilmu yang ada di sini. Sejak dari zaman sekolah rendah, saya adalah seorang ulat buku. Perpustakaan adalah tempat kedua selepas bilik darjah. Sehinggakan saya pernah dilantik sebagai pustakawan apabila guru sering melihat saya di perpustakaan. Alhamdulillah dengan minat tersebut saya pernah mendapat anugerah sempena hari membaca di sekolah. Dah terlupa nama anugerahnya tapi rasanya semuanya ada hubungkait dengan buku.
Kini setelah bekerja saya sekali lagi saya ditempatkan di perpustakaan dengan jawatan dan tugas yang lebih mencabar. Bekerja di kelilingi buku menjadi idaman sejak dari dulu dan nampaknya Allah anugerahkan saya kesempatan ini. Di ruangan ini, kemana pun saya bergerak semuanya buku. Walaupun koleksi utama adalah perundangan Islam, koleksi lain juga mengisi rak-rak di sini. huh...sungguh teruja. terasa ingin sekali membaca kesemua koleksi yang ada. Sungguh bersyukur ilmu kini di depan mata tinggal lagi bagaimana harus di nikmatinya.
Hampir dua minggu di sini, ruangan ini rupanya bukan menjadi tumpuan. Membelek-belek catatan pengunjung, rupanya keadaan ini bukanlah suatu yang asing, ia berlaku sejak dari dulu. mengapa? adakah penjawat awam tidak suka membaca atau mungkin masing-masing terlalu sibuk sehingga tidak ada masa untuk membaca. Entahlah. Sukar membuat telahan tanpa ada asas. Namun apa yang pasti ruangan ini pastinya ruangan ilmu dan saya adalah antara insan bertuah yang saban hari di hari-hari bekerja pastinya berada di sini. 
Sekadar coretan.

Mutaah

Teks : Jazilah Mohd Saad

Bismillahirrahmanirrahim dan salam penuh kasih sayang.

Perkongsian pada hari ini adalah berkenaan mut'ah.Mut'ah secara ringkasnya adalah saguhati yang diberikan oleh bekas suami kepada bekas isterinya yang telah diceraikan tanpa sebab yang patut. Sekiranya selepas penceraian suami tidak memberikan apa-apa saguhati yang selayaknya dianggap sebagai muta'ah maka isteri boleh memohon kepada mahkamah untuk memerintahkan pembayaran muta'ah tersebut. Perkara ini dibenarkan berdasarkan peruntukkan seksyen 56 Akta Undang-undang Keluarga Islam Wilayah-wilayah Persekutuan.
Seksyen 56 memperuntukkan: Selain haknya memohon nafkah, seseorang perempuan yang telah diceraikan tanpa sebab yang patut oleh suaminya boleh memohon muta'ah atau pemberian saguhati kepada mahkamah, dan mahkamah boleh, selepas mendengar pihak-pihak itu dan apabila berpuashati bahawa perempuan itu telah diceraikan tanpa sebba yang patut, memerintahkan suami membayar sejumlah wang yang wajar dan patut mengikut hukum syara'.

Berdasarkan hukum syarak, mutaah adalah suatu pemberian yang wajib diberikan kepada isteri yang diceraikan.sekiranya perceraian bukan berpunca daripada aib isteri. merujuk kepada penghakiman yang diberikan oleh Qadhi Harussani dalam kes Norbee lwn Ahmad Sanusi (1978)1 JH (2) 63 mengatakan: mutaah adalah pemberian yang diwajibkan oleh syarak kerana pencereaian yang bukan dari sebab isteri kerana keaiban yang ada pada dirinya atau fasakh dar isteri dengan sebab iksar suami atau aib yang ada pada dirinya. ia bukan diwajibkan kerana kehilangan kasih sahaja kerana mutaah diwajibkan dalam keadaan di mana isteri menebus talaq daripada suami. 

Pemberian mutaah diwajibkan atas asas untuk menutup malu isteri, menghindarkan fitnah dan juga sebagai bekal memulakan penghidupan baru. Ini kerana sebagai seorang isteri yang diceraikan akan merasa malu dan mungkin menerima prasangka buruk daripada masyarakat sekeliling. Selain itu seorang isteri yang lazimnya bergantung hidup kepada suami akan menghadapai kesusahan memulakan kehidupan secara bersendirian. (qadhi Harussani)
 
Dalam menentukan kadar pembayaran mutaah, mahkamah biasanya melihat kepada persetujuan dan keredhaan kedua-kedua belah pihak. Namun dalam kes yang mana persetujuan tidak dicapai maka penentuan kadar adalah sebagaimana yang digariskan oleh syarak iaitu:
1. nilai kedudukan suami
2. sifat dan keadaan isteri
Penentuan dibuat dengan menilai miskin atau kayanya suami dan kedudukannya dalam masyarakat. begitu juga kedudukan isteri dan keadaan keluarganya dalam amsyarakat. walaupun nilai dan kadar tidak ditetapkan oleh syarak , perkiraan dibuat oleh hakim dengan nilai semasa yang munasabah.
Dalam kes Rahaniah lwn Haji Ujang (1983) 4 JH 270, mahkamah telah mengurangkan kadar mutaah daripada RM10 ribu yang dituntut kepada RM2 ribu yang dianggap lebih munasabah dengan kedudukan suami yang telah bersara.
Walau apapun u situasi dan keadaan kes, di mahkamah syariah penyelesaian secara sulh atau berbincang secara baik amat digalakkan demi mencapai persetujuan dan memudahkam proses mahkamah.

Sekadar perkongsian. semoga ada manfaatnya.

Kes Harta Sepencarian

Teks: Jazilah Mohd Saad

Bismillahirrahmanirrahim dan salam penuh kasih sayang.

Perkongsian hari ini adalah berkisar mengenai harta sepencarian. Secara lebih jelas saya bawakan sebuah kisah.
"Semalam Mak limah menerima perkhabaran bahawa Pak Abu telah berkahwin lain di sempadan. Sebenarnya Pak Abu pernah mengusulkan cadangan untuk berkahwin lagi satu kat Mak limah. Namun Mak Limah tidak bersetuju melihat kepada kemampuan kewangan Pak Abu. Apatah selama hampir 20 tahun hidup bersama Mak Limah yang banyak menyara kehidupan mereka.Setelah mendapat perkhabaran tersebut Mak Limah hilang pertimbangan dan memfailkan tuntutan perceraian. Akhirnya setelah didesak oleh Mak Limah, pak Abu bersetuju untuk bercerai. Selepas permohonan dibenarkan mak Limah mula risau mengenai harta-harta yang diperoleh bersama Pak Abu selama ini. Apatah lagi teman-teman rapat mula memberikan pendapat peribadi masing-masing. Hati mula tidak keruan. Mak Limah mula terfikirkan bagaimana kiranya tanah kebun yang dibeli bersama dengan Pak Abu yang masih didaftarkan nama Pak Abu diberikan kepada isteri baru. itu tidak termasuk wang simpanan bersama hasil perniagaan selama ini. Setelah membuat pertimbangkan yang wajar dan mendapatkan nasihat peguam syarie Mak Limah memfailkan permohonan untuk pembahagian harta sepencarian".

Kes sebegini adalah kes biasa yang ditemui semasa mengendalikan kes mahkamah syariah.

Harta sepencarian adalah sebahagian daripada tuntutan yang dibuat selepas berakhirnya sebuah perkahwinan.  Kebanyakan kes tuntutan harta sepencarian dibuat selepas perceraian berlaku. ia adalah antara tuntutan-tuntutan yang berbangkit yang dikemukakan selepas perceraian selain nafkah, hadanah dan mutaah.

Berdasarkan pengalaman peribadi mengendalikan kes harta sepencarian kebanyakan kes harta sepencarian agak sukar diselesaikan dengan baik dan memerlukan campur tangan mahkamah.

Merujuk kepada peruntukkan undang-undang berkaitan harta sepencarian, ia di peruntukkan di bawah peruntukkan seksyen seksyen 58 (Akta undang-undang Keluarga Islam Wilayah-wilayah Persekutuan). Di bawah peruntukkan seksyen tersebut undang-undang hanya memperuntukkan bahawa pembahagian harta sepencarian adalah dibenarkan semasa perceraian berlaku.

Seksyen 58(1) mahkamah adalah mempunyai kuasa, apabila membenarkan lafaz talaq atau apabila membuat suatu perintah penceraian, memerintah supaya apa-apa aset yang diperolehi oleh pihak-pihak itu dalam masa perkahwinan dengan usaha bersama mereka di bahagi antara mereka atau supaya mana-mana aset itu dijual dan hasil bahagian itu dibahagi antara pihak-pihak itu.

Dalam menentukan pembahagian harta sepencarian mahkamah akan mengambil perhatian tentang beberapa perkara iaitu:
a) takat sumbangan yang telah dibuat oleh tiap-tiap satu pihak dalam bentuk wang, harta atau kerja dalam memperoleh aset-aset itu.
b) apa-apa hutang yang terhutang oleh salah satu pihak yang telah dilakukan bagi manfaat bersama mereka;
c) keperluan anak-anak yang belum dewasa dari perkahwinan itu.

Begitu juga sekiranya harta atau aset yang diperolehi adalah hasil usaha tunggal satu pihak, mahkamah boleh memerintahkan pembahagian berdasarkan pertimbangan di atas. Selain itu mahkamah juga boleh mengarahkan supaya harta tersebut dijual dan hasil jualan dibahagi mengikut kadar yang munasabah. Namun dalam sesetengah kes sekiranya usaha untuk memperoleh harta lebih besar daripada satu pihak, ia hendaklah menerima suatu kadar yang lebih besar.

Sekadar perkongsian. Semoga ada manfaatnya.

Tuesday, 15 October 2013

Memfailkan tuntutan penjagaan sementara

Teks : Jazilah mohd saad

Bismillahirrahmanirrahim dan salam penuh kasih sayang.

Setiap kali berlaku perceraian, antara perkara pertama yang dilihat adalah isu penjagaan anak-anak. Sekiranya sebelum perceraian anak-anak akan dijaga bersama-sama. Namun selepas perceraian pastinya pasangan akan mempunyai kehidupan dan kediaman sendiri.  Maka soalnya dimanakah anak - anak akan tinggal.
Seringkali isu dan pertikaian penjagaan anak - anak akan melibatkan permainan emosi. Apatah lagi sekiranya perceraian berlaku tanpa persetujuan mana-mana pihak. Anak - anak menjadi mangsa kemarahan dan dendam. Tidak mudah menyelesaikan isu penjagaan anak - anak di awal perceraian. Namun untuk kebaikan dan keperluan mendesak,  mana-mana pihak boleh dengan alasan memohon perintah penjagaan sementara demi kebaikan dan kemaslahatan anak-anak.

Bagaimana permohonan boleh dibuat?.
Permohonan untuk mendapatkan perintah penjagaan sementara boleh dibuat dengan mengemukakan permohonan ke mahkamah dan disokong melalui afidavit beserta sijil perakuan segera. (seksyen 201 Akta Tatacara Mal).
Berdasarkan Seksyen 201 Akta, undang-undnag membenarkan mahkamah mengeluarkan perintah sementara berkenaan hadanah (penjagaan anak-anak) sekiranya mahkamah berpuas hati dengan permohonan yang dikemukakan. Walaubagaimanapun permohonan untuk mendapatkan perintah sementara ini perlu kepada alasan yang kukuh dan mendesak demi keadilan dan perlindungan pemohon dan kanak-kanak.

Contoh Kes
Kes Radziah Binti Ibrahim lwn Peter R Gottschalk @ Yusuff bin Abdullah. Dalam kes ini pemohon memohon perintah hadanah secara ex parte serta perintah tegahan terhadap responden daripada mengganggu dan membawa anak keluar dari Malaysia. Permohonan dibuat dengan alasan bimbang reponden melarikan anak berdasarkan ugutan-ugutan yang telah dikemukakan kepada pemohon. selain itu perintah interim hadanah juga dipohon demi keselamatan dan kebajikan akidah islamiyyah anak mereka. Mahkamah setelah meneliti permohonan dan berpuashati dengan dokumen dan keterangan yang dikemukakan telah membenarkan permohonan perintah sementara sebagaimana yang dipohon oleh pemohon.  Selanjutnya mahkamah juga mengeluarkan perintah tegahan bagi menghalang respondon membawa keluar anak tersebut daripada Malaysia.

Sekian. Semoga ada manfaatnya.

Monday, 14 October 2013

Pengorbanan seorang suri

Teks : Jazilah mohd saad

Bismillahirrahmanirrahim dan salam penuh kasih sayang.

Besok 15 oktober bersamaan 10 Zulhijah umat islam akan menyambut hari raya Aidiladha atau sinonimnya hari raya korban. Menelusuri sirah anbiya' pastinya kita akan bertemu kisah pengorbanan nabi ibrahim dan anaknya nabi Ismail juga siti hajar.  Betapa besarnya pengorbanan yang telah dilakukan oleh mereka demi mendapatkan ganjaran daripada Allah.
Dalam kehidupan kita juga tidak terlepas daripada melakukan pengorbanan. orang kata "pengorbanan yang dilakukan terhadap diri adalah cerminan pengorbanan kita terhadap orang lain". Bagaimana kita sanggup berkorban untuk orang lain kiranya kita tidak sanggup berkorban untuk diri sendiri. Dalam sebuah perkahwinan betapa banyak pengorbanan yang telah dilakukan oleh setiap pasangan demi menjaga kerukunan rumahtangga, demi kebahagiaan diri, pasangan dan anak-anak. Dalam kehidupan seorang individu betapa banyak pengorbanan yang telah dibuat demi mencapai impian dan cita-cita. betapa banyak juga masa, wang ringgit dan tenaga yang telah dikorbankan demi sebuah kehidupan yang lebih selesa. 

Berbalik kepada topik entri kali ini, pengorbanan seorang suri saya melihat betapa seorang wanita yang bergelar suri dalam rumahtangga telah banyak berkorban demi sebuah kehidupan. Namun adakalanya pengorbanan yang diberi tidak setimpal dengan hasil yang diterima. Betapa ramai isteri di luar sana sanggup berkorban apa sahaja demi keluarga. Teringat semsa kecil dahulu, bonda begitu gigih bekerja mencari pendapatan sampingan bagi menyara keluarga. Pendapatan ayah sebagai guru tidak mencukupi menanggung keperluan persekolahan abang-abang dan kakak-kakak. Seawal pagi menyiapkan barang jualan untuk kantin sekolah. bersengkang mata menyiapkan nasi lemak untuk jualan esok pagi. Selepas tidak lagi berjualan di kantin sekolah bonda masih lagi berniaga, namun di ruangan dan pasaran yang lebih besar iaitu di pasar Siti khadijah Kota bharu. Pendapatan yang diperolehi bonda memungkinkan kami adik beradik seramai 8 orang ini meneruskan pengajian sehingga memperoleh kerja yang cukup dibanggakan oleh ayah dan bonda. Pengorbanan bonda akhirnya berbaloi setelah melihat kejayaan anak-anak.

Kisah pengorbanan sering dikaitkan dengan hasil yang positif, dan berbaloi dengan pengorbanan yang dibuat. namun tidak kurang juga pengorbanan yang dibuat adalah sia-sia bahkan menyusahkan kehidupan dan diri sendiri. Mungkin kita pernah mendengar atau terbaca kisah suri yang didera, dipukul sesuka hati oleh suaminya. Saya pernah berjumpa dengan seorang wanita yang sudah hidup selama 25 tahun dipukul dan didera. sepanjang kehidupan suami isteri beliau mengatakan semasa suaminya baik dia akan baik sangat sehingga beliau tidak perlu memasak, mengemas rumah dan sebagainya. namun ketika suaminya panas baran beliau akan dipukul sesuka hati, disepak dan diterajang. setelah hidup bersama 25 tahun barulah kesabarannya hilang dan tidak sanggup lagi untuk menjadi objek deraan. Rupa-rupanya selama 25 tahun ini beliau tidak mengetahui bahawa beliau ada hak untuk bercerai setelah diperlakukan sedemikian rupa. mungkin kes sebegini adalah kes terpencil namun tidak mustahil ianya berlaku kerana ketiadaan ilmu.

Justeru walau apapun bentuk pengorbanan yang sedang, akan atau telah kita lakukan, lakukannya dengan ilmu. Ilmu pengetahuan menjadi penyuluh kehidupan dan neraca pertimbangan tatkala kita berbuat sesuatu. Harusnya sebelum membuat keputusan adalah berasaskan ilmu.

Sekian. Semoga ada manfaatnya.

Hari arafat

Teks : Jazilah Mohd Saad

Bismillahirrahmanirrahim.

Perkongsian ini diperoleh dari sahabat yang dikongsikan di facebook. Mungkin ada manfaatnya buat kita. bagi kita yang tidak mengerjakan haji, pelbagai cara yang boleh dilakukan sebagai merai hari Arafah dan bertaqarrub kepada Allah.

Di sertakan cadangan jadual hari bagi umat Islam sempena hari arafat.

1. Sleep early the night before to strengthen yourself for the special day.
2. Wake up before Fajr for suhoor.
3. Make wudoo, while consciously remembering that your sins are being washed away til the last drop of water. Pray at leasr 4 rakahs of qiyam and make duaa for your deen & dunya in your sujood. Cry to Allah, showing Him humility & ask Him to give you tawfeeq on this great day, and thank Him for making you of those who would experience this special occasion.
4. Spend some time (10-15 mins at least) making Istighfar before Fajr, to be like the righteous whom Allah described as "seeking forgiveness before dawn."
5. Repeat after Fajr adhan & make duaa. Pray Fajr. Sit in your prayer place and do your morning adhkar. Make tasbeeh, tahleel, tahmeed, & takbeer. And as the Prophet (s) advised, increase in "la ilaha illallah, wahdahu la shareeka lahu, lahul mulk wa lahul hamd, wa huwa ala kulli shay'in qadeer."
6. 15 minutes after sunrise pray 2 rakahs of shurooq. This all amounts to the reward of a complete Hajj & umrah. So do not waste it!
7. If you're able to stay awake by all means, do so and do not waste a songle minute. If you need to sleep, take a nap for an hour with the conscious intention of energizing yourself for the worship of Allah.
8. When you wake up, make wudoo and pray at least 4 rakahs of duha. The recite lots if Quran and make the dhikr mentioned above in breaks in between.
(Make dhikr after Dhuhr as you prepare food or as yiu do what is absolutely necessary.
9. After Asr, say the evening adhkar. Then recite Quram again til about an hour before Maghrib. At that point, make LOTS of duaa til Maghrib, while having yaqeen that Allah will answer. (Preparing a duaa list ahead of time helps!) Beg that the day will not come to an end except that Allah has forgiven you all your sins and written you of those He has freed from the Fire. Don't forget the Muslims suffering all over the world. Remember as you break your fast that your duaa at that moment is accepted.

Semoga ada manfaatnya.

Wednesday, 9 October 2013

Motivasi bekerja di luar rumah

Teks : Jazilah mohd saad

Bismillahirrahmanirrahim dan salam penuh ukhuwwah.

Alhamdulillah, hari ini adalah hari ketiga mulai bekerja semula di luar rumah dengan waktu kerja yang tetap. Minggu pertama seperti biasa adalah minggu untuk menyesuaikan diri dengan suasana kerja yang baru. Agak kekok pada awalnya memandangkan selama ini saya  bekerja mengikut gaya sendiri dan secara berkala sahaja diselia oleh penyelia. Waktu kerja tetap seakan menyesakkan dada. Namun apakan daya itulah peluang untuk menjana ekonomi rumahtangga buat masa ini. 
Sebagai seorang suri rumahtangga pastinya naluri hati untuk kembali bekerja di rumah wujud jauh di sudut hati. Keperluan kembali bekerja di rumah mungkin lebih mendesak apabila memikirkan anak-anak yang masih kecil dan memerlukan jagaan dan pemerhatian rapi ibu kandung. namun apakan daya tidak kesemua suri mampu merealisasikan hasrat tersebut.
Seorang suri yang bekerja di luar rumah pasti menghadapi pelbagai kesulitan dan rintangan dalam melaksanakan pekerjaan di luar rumah. Apatah lagi sekiranya tugas tersebut berkehendakkan suri bertugas di luar pejabat dan meninggalkan anak-anak serta suami dalam suatu tempoh masa yang ditetapkan. mungkin sesetengah orang melihat perkara tersebut sebagai tidak wajar. namun hakikatnya empunya diri sahaja yang mengetahui kewajaran atau tidak perkara tersebut berlaku. Justeru janganlah kita terlalu cepat membuat andaian kiranya perkara tersebut berlaku kepada sahabat-sahabat kita.

Dua tips mudah yang sentiasa saya amalkan menjadi motivasi kuat untuk bekerja.

Ikhlas dalam kerja.
Setiap pagi sebelum memulakan kerja atau bila-bila masa sahaja kita berpeluang renunglah ke dalam diri untuk menilai sejauhmana keikhlasan kita dalam bekerja. tanpa mengira apa jua jenis kerja, berapa jumlah pendapatan yang diperolehi dan di mana sahaja tempat bekerja keikhlasan perlu sentiasa bersama kita. bagaimana menghadirkan keikhlasan?. Tentunya keikhlasan akan hadir jika niat bekerja hanyalah semata-mata mendapatkan ganjaran daripadaNya. Insya Allah jika redhaNya yang dicari, ganjaran yang lain akan menyusul kemudiannya.

Menangani konflik tempat kerja.
Sebagai seorang yang bekerja dan mempunyai kakitangan bawahan, rakan sejawat dan penyelia atasan pastinya hendak atau tak kita akan berhadapan dengan pelbagai konflik. Seperti juga dalam perhubungan suami isteri, konflik adalah sesuatu yang pasti, namun bagaimana kita menangani konflik menjadi asas berjaya atau tidak sebuah perhubungan. Konflik di tempat kerja selalunya timbul apabila seseorang tidak berpuashati dengan seseorang yang lain. Rasa tidak puas hati sentiasa wujud. justeru jadilah rakan, penyelia dan anak buah yang bijak yang menyenangkan semua pihak. Bukan mudah menangani konflik. Namun komunikasi yang baik mampu menjadikan perhubungan lebik baik. banyakkan membaca dan sentiasa berbaik sangka dengan sesiapa sahaja. 
Antara nasihat berguna yang saya peroleh untuk mengelak konflik adalah: apabila ada seseorang bekerja bersama kita, maka berilah kepercayaan dan keyakinan kepada mereka.Ini akan mendorong mereka membuat kerja dengan lebih baik dan apabila kita bekerja untuk seseorang, jalankan tugas dengan penuh jujur dan tanggungjawab bukan kerna ganjaran yang diperolehi tapi kerana ikhlan kepadaNYa.

Sekian, semoga ada manfaatnya.


Tuesday, 8 October 2013

Penguatkuasaan dan pelaksanaan perintah nafkah

Teks: Jazilah mohd Saad

Bismillahirrahmanirrahim.

Perkongsian undang-undang yang ingin diutarakan pada kali ini adalah berkenaan dengan penguatkuasaan dan pelaksanaan perintah nafkah. 

Penguatkuasaan dan pelaksanaan perintah nafkah adalah satu proses tindakan yang dilakukan setelah berlakunya ketidakpatuhan terhadap perintah nafkah yang telah dikeluarkan oleh mahkamah syariah. ramai yang beranggapan dengan adanya perintah nafkah yang dikeluarkan oleh mahkamah maka tindakan akan berhenti sekadar itu sahaja. Memang benar isu tidak akan timbul sekiranya tidak ada unsur-unsur pengabaian terhadap pembayaran nafkah. Namun yang sering menjadi isu hangat yang diperkatakan adalah berlakunya pengabaian pembayaran sehingga menimbulkan penganiayaan terhadap pihak-pihak yang diabaikan (kebiasaannya anak-anak). Seolah-olah bapa dengan sengaja abai perintah pembayaran nafkah dan dengan sengaja engkar perintah mahkamah. sekiranya perkara ini berlaku pihak-pihak yang diabaikan berhak untuk menuntut keadilan melalui proses mahkamah. Namun orang yang terabai perlu memulakan langkah dengan memfailkan permohonan penguatkuasaan dan pelaksanaan perintah ke mahkamah syariah.

Peruntukkan undang-undang berkaitan Penguatkuasaan dan pelaksanaan perintah (rujukan Akta tatacara mal mahkamah syariah (Wilayah-wilayah Pesekutuan)Proses penguatkuasaan menawarkan pelbagai jenis tindakan berasaskan hasil yang akan diperolehi dengan hak-hak substantif yang berbeza. Ia diperuntukkan  di bahagian XVIII akta dan ia terbahagi kepada empat bab, iaitu kaedah-kaedah umum, penguatkuasaan, pelaksanaan dan peruntukan khas yang berhubungan dengan saman penghutang penghakiman. Walaubagaimanapun untuk tindakan berasaskan prosedur  jenayah, prosedur penguat kuasaan adalah sebagaimana yang diperuntukkan dalam seksyen 10 Kesalahan Jenayah Syariah (1997 Wilayah Persekutuan) dan seksyen 133 (Undang-Undang Keluarga Islam). Tujuan penguatkuasaan dan pelaksanaan perintah secara falsafahnya adalah untuk memenuhi tuntutan yang dibuat oleh pemohon dan mencapai keputusan yang praktikal yang mana responden akan mematuhi kewajipan yang perlu dilaksanakan berlandaskan undang-undang.
Secara ringkas antara metod penguatkuasaan dan pelaksanaan perintah adalah sebagaimana berikut:

                   
          i.                        Perintah Penguatkuasaan
                  ii.                        Perintah sita dan jual.
                iii.                        Perintah pemilikan
                iv.                        Hiwalah
                  v.                        Saman Penghutang Penghakiman dan
                vi.                        Tindakan komital   

Setiap tindakan berikut mempunyai tatacara tindakan yang tersendiri berdasarkan peruntukan undang-undang tatacara mal mahkamah syariah. Walaupun matlamat akhir setiap tindakan adalah sama iaitu mempastikan nafkah dibayar kepada penerima sebagaimana perintah. Namun keupayaan sesuatu tindakan itu berbeza berasaskan kesesuaian dan kehendak pemohon. Selain itu penentuan jenis tindakan yang dibuat juga berasaskan kepada keupayaan mengenalpasti tempat tinggal, harta yang dimiliki oleh responden serta keupayaan sesuatu tindakan itu boleh dilaksanakan ke atas responden. 

Bagaimana ingin memulakan tindakan?
Proses memulakan tindakan penguatkuasaan dan pelaksanaan perintah adalah berbeza mengikut jenis tindakan yang dipilih. Sebagai contoh sekiranya pemohon memilih untuk menggunakan Saman Penghutang Penghakiman sebagai cara penguatkuasaan maka proses tindakan bermula dengan memfailkan permohonan kepada mahkamah untuk mengeluarkan saman kepada penghutang penghakiman iaitu pelaku untuk hadir ke mahkamah untuk diperiksa sebab dan alasan kenapa pembayaran nafkah tidak dibuat. Namun sekiranya pemohon memilih tindakan yang lain maka proses tindakan mungkin akan berbeza dengan tindakan saman penghutang penghakiman.

Contoh kes penguatkuasaan dan pelaksanaan perintah nafkah
Kes Noraini binti Taha lwn. Rizal Sazali bin Omar JH 25 BHG.2 1429H
Pemohon (pemiutang penghakiman) dan responden (penghutang penghakiman) adalah bekas suami isteri dan mempunyai 3 orang anak. semasa perceraian, suatu perintah nafkah telah dikeluarkan dan memerintahkan responden membayar nafkah sebanyak RM3,000 sebulan kepada pemohon. namun reponden gagal melaksanakan tanggungjawab tersebut dan nafkah telah terabai sehingga mencapai jumlah RM28000. Dalam kes ini selepas penyiasatan dilakukan mahkamah telah mengeluarkan perintah sebagaimana berikut:
1. mahkamah sabitkan hutang penghutang penghakiman kepada pemiutang penghakiman sebanyak RM23,800.00.
2.   mahkamah perintahkan penghutang penghakiman membayar jumlah hutang tersebut dengan cara ansuran sebanyak RM500 sebulan selama 46 bulan.

Sekian dahulu....semoga ada manfaatnya.


Saturday, 5 October 2013

Catatan harian

Teks : Jazilah mohd saad
Bismillahirrahmanirrahim dan salam penuh kasih sayang.
Alhamdulillah hari-hari dilalui penuh dengan limpahan kasih sayang yang tidak pernah berkesudahan. Rasa syukur dipanjatkan ke hadrat ilahi pada setiap saat dan ketika.
Apabila terkenangkan sahabat-sahabat yang mengalami kegagalan rumahtangga rasa syukur bertambah-tambah. Apa tidaknya bukan semua orang terpilih untuk menikmati keindahan hidup berkasih sayang. 
Jika ada di antara mereka dulunya bukan main intim, kini diuji dengan kekecewaan lantaran isteri atau suami berlaku curang ataupun bertemu cinta hati baru. Ada juga diuji dengan kehilangan kekasih hati kerana dipanggil menemui kekasih yang abadi. Maka syukurlah dengan apa yang berlaku. Pasti ada hikmah di sebaliknya.
Hargailah apa yang ada di sekeliling kita. Suami, anak-anak, ibu bapa, adik beradik, mertua, ipar duai, mereka semua adalah insan-insan yang sepatutnya dihargai. Adanya mereka menyerikan hari-hari kita.
Saya bersyukur dikurniakan insan-insan hebat di sekeliling. Mereka amat memahami dan hadir di sisi di setiap saat dan ketika lebih-lebih lagi di saat mereka amat diperlukan.

Hingga bertemu lagi.

Thursday, 3 October 2013

Catatan jumaat

Teks : Jazilah mohd saad
Bismillahirrahmanirrahim dan selawat dan salam ke atas junjungan besar nabi Muhammad saw.

Di hari jumaat yang penuh barakah marilah kita perbanyakkan selawat dan salam ke atas junjungan mulia nabi Muhammad saw. Semoga kita mendapat ganjaran pahala di sisiNya.

Hari ini adalah hari terakhir cuti belajar setelah 3 tahun 6 bulan diberikan keistimewaan cuti bergaji penuh oleh majikan. Keistimewaan mendapat cuti bergaji penuh adalah satu keistimewaan dan dalam masa yang sama ada pengorbanan yang perlu dilakukan.
Sekejap sahaja masa berlalu. Walaupun urusan menyiapkan penulisan masih belum berakhir,  tugas sebagai penjawat awam perlu digalas semula. Rutin selanjutnya masih belum diketahui bagaimana situasinya. Hanya berserah kepada Allah semoga semuanya berjalan dengan baik penuh limpahan kasih sayang daripada Nya.
Perjalanan sebagai seorang pelajar tua membuatkan saya sering berfikir dan refleksi diri. Terlalu banyak perkara yang berlaku menjadi pengajaran biat diri.  Benarlah kata orang, setiap yang berlaku ada hikmah di sebaliknya. Insya Allah sedikit demi sedikit ia akan dicoretkan pada entri seterusnya.

Hingga jumpa lagi.

Tuesday, 1 October 2013

Kejayaan orang lain inspirasi buat diri

Teks : Jazilah mohd saad
Bismillahirrahmanirrahim dan salam penuh kasih sayang.

Isnin lepas 30 September kami merai kejayaan kakak kandung memperoleh ijazah kedoktoran dalam bidang pendidikan.  Alhamdulillah di usia lewat 40an beliau berjaya menyiapkan perjalanan phd beliau. Dalam kesibukan dengan kerja, anak-anak dan suami,  bukan mudah untuk menyiapkan penulisan tesis sekiranya tidak ada semangat dan kesungguhan.
Sungguh semangat beliau menjadi inspirasi bagi saya. Seorang yang sentiasa ingin menjadi yang terbaik, sentiasa ingin belajar dan menjadi terpelajar.
Beliau adalah contoh insan bersemangat waja yang paling hampir dengan saya. Mempunyai 8 orang anak tidak pernah menjadi penghalang beliau merealisasikan impian. Walaupun kejayaan yang dicapai mengambil sedikit masa dan memerlukan pengorbanan.  Ia tidak akan sia-sia kerana kejayaan akan menjadi lebih manis apabila mengenangkan penat lelah selama ini.
Tahniah sis.....