Saturday, 20 August 2016

Tahfiz Model Ulul Albab

Teks : Jazilah Mohd Saad

Tahfiz Model Ulul Albab

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah hari niberkesempatan mendengar  taklimat berkenaan tahfiz model ulul albab (TMUA) yang akan dilaksanakan di Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Putrajaya.

Secara ringkas TMUA merupakan gabungan  antara Kurikulum  Kebangsaan, kurikulum  bersepadu  tahfiz (kbt) dan program  ulul albab berdasarkan  pendekatan Quranik Ensiklopedia dan Ijtihadik. Ia telah dilaksanakan  di 4 buah Sekolah Berasrama Penuh dan 11 SMKA yang terpilih seluruh negara.
Memandangkan  SMKA Putrajaya agak dekat dengan rumah, Elok juga kalau anak bersekolah kat sini. Namun oleh kerana pelaksanaannya adalah tahun pertama pada tahun hadapan, agak sukar juga untuk menduga peluang samada besar atau kecil. 


Berdasarkan taklimat tadi, 30% kuota diberikan kepada pelajar luar Putrajaya. 70% dikhususkan kepada pelajar dalam Putrajaya. Mudah-mudahan ada peluang Irsyad untuk memohon SMKA Putrajaya. Pengalaman tahun lepas mohon sekolah SMAWIP, untuk temuduga pun dah tak dipanggil, so macaman nak tahu samada anak kita layak atau tak untuk dipertimbangkan kemasukkan ke sekolah tersebut, Alhamdulillah walaupun tak dapat yang SMAWIP Hakimi berjaya masuk ke SMAP Bentong yang juga antara sekolah Berasrama Penuh yang menggunakan TMUA.

Maklumat selanjutnya mengenai TMUA di sini.